هفته اعتیاد
عوارض مواد مخدر
امروز بسیاری از نوجوانان و جوانان در معرض خطر استفاده از مواد مخدر هستند و متاسفانه تعداد زیادی از افراد جان خود را به دلیل مسمومیت با مواد مخدر از دست میدهند.
مواد مخدر سمومی هستند که اگر به مقدار زیاد جذب بدن شوند، میتوانند به فرد با مسمومیت با مواد مخدر، آسیب موقت یا دائمی ایجاد کنند. مواد مخدر به صورت تزریق، استنشاق، خوردن یا جذب مصرف میشوند. وقتی یک فرد بیش از تحمل جسمانی و روانی خود، مواد مصرف میکند، علائمی در او دیده میشود که اصطلاحا به آن اوردوز یا مسمومیت با مواد مخدر گویند. در ادامه این مطلب برخی از مواد مخدر رایج که افراد با آن دچار مسمومیت با موارد مخدر میشوند را مورد بررسی قرا میدهیم.
مسمومیت با مواد مخدر
۱. تریاک و هروئین
موادی همچون تریاک و هروئین، دارای مورفین هستند و بیشترین اثر را بر روان و همچنین سیستم عصبی وارد میکند. افرادی که از این مواد استفاده میکنند، ممکن است پس از مصرف دچار احساس آرامش شوند. پس از مصرف خواب آلودگی فرد مصرف کننده را فرا میگیرد. در ابتدا این احساس ضعیف خواهد بود اما با گذشت زمان کمی خواب آلودگی بیشتر میشود که در صورت عمیقتر شدن ممکن است فرد به کما برود. لازم به ذکر است که حتی با وارد کردن ضربات به او و تکان دادنش، فرد از خواب بیدار نمیشود. پس از مصرف مواد مخدر، عملکرد قلب و تنفس نیز تحت تاثیر قرار میگیرد و ضربان قلب کم میشود. کم شدن ضربان آنقدر ادامه پیدا میکند تا به طور کلی قطع شود و در نتیجه فرد جان خود را از دست میدهد.
۲. شیشه
بعد از مصرف تریاک، شیشه یکی دیگر از مواد مخدری است که بالاترین میزان مصرف را دارد که میتواند فرد را دچار مسمومیت با مواد مخدر کند. این افراد علائمی نظیر انرژی بالا، هذیان، توهم، خشم، تحریک پذیری و کم خوابی دارند. لازم به ذکر است که از لحاظ جسمی نیز مواردی به وجود میآید؛ فشار خون و ضربان بالا میرود اما در صورتی که مسمومیت صورت گیرد، شدت ضربان قلب و فشار خون با شدت بیشتری افزایش مییابد که منجر به پاره شدن مویرگهای مغز و عروق حیاتی بدن همچون سرخرگ آئورت میشود و در نتیجه منجر به فوت فرد خواهد شد.
بالا رفتن فشار خون بر اثر مسمومیت با مواد مخدر اثر منفی بر قلب میگذارد. در مسمومیت با شیشه، عروق قلب بر اثر مصرف شیشه تنگ شده و خون رسانی به قلب به خوبی انجام نخواهد شد. در نتیجه آن قفسه سینه دچار درد میشود و منجر به سکته کردن فرد میشود.
۳. متادون
متادون دارویی است که پزشکان برای ترک اعتیاد تجویز میکنند و باید حتما تحت نظر پزشک مصرف شود. پزشک مقداری دارو به فرد معتاد تجویز میکند و پس از چند روز علائم فرد را مورد بررسی قرار میدهد و با توجه به علائم او مقادیر بعدی را معین میکند. لازم به ذکر است که برخی از افراد این دارو را با میل شخصی خود مصرف میکنند و با مصرف زیاد دارو موجب مسمومیت با مواد مخدر میشوند که گاها مرگ را نیز در پی خواهند داشت. تاثیر متادون طولانی مدت است و مسمومیت با آن خطرناک قلمداد میشود، بنابراین افراد نمیتوانند خودسرانه متادون مصرف کنند. به همین دلیل است که این دارو به راحتی در دسترس قرار نمیگیرد.
مسمومیت با مواد مخدر و الکل
.مصرف همزمان الکل و مواد مخدر
الکل موجب ضعیف شدن سیستم عصبی میشود و تریاک نیز همین اثر را بر جای می گذارد. همانطور که میدانید ضعیف شدن سیستم عصبی پیامد بسیار مخربی دارد و اثر الکل و مواد مخدر توام با هم بسیار خطرناک است و سیستم عصبی را از کار میاندازد.
اولین اقدام در صورت مسمومیت با مواد مخدر چیست؟
اگر شما در اطراف خود، با فردی معتاد زندگی میکنید، میبایست همواره هشیار باشید تا در صورت خواب آلودگی شدید او، فورا با اورژانس تماس حاصل کنید. حتی زمانی که با پزشک یا اورژانس تماس میگیرید، میبایست شرایط را وصف کنید چراکه آن ها با راهنماییهای متعدد میتوانند شما را در امدادرسانی یاری کنند. هنگام مواجه با فردی که مسمومیت با مواد مخدر را تجربه میکند، دستپاچه نشوید و با اقدامات اشتباه، وضعیت را بدتر نکنید.
اغلب فرد بیماری که مواد مخدر مانند تریاک، شیره یا تریاک سوخته را خورده باشد، با استفراغ میتواند قدمی مفید برای بهبود بردارد. اما اگر نمیتوانید وضعیت را مدیریت کنید، بهتر است هیچ اقدامی انجام ندهید. به طور مثال نباید به بیمار آب دهید و حتی نباید او را به زور بیدار نگه ندارید. لذا تنها کافیست با اورژانس تماس بگیرید و از متخصصان کمک بخواهید.
علائم مسمومیت با مواد مخدر
همانطور که گفته شد مسمومیت با مواد به عوامل زیادی از جمله نوع مواد و میزان مصرف بستگی دارد. با استفاده از برخی علائم میتوانیم بفهمیم که فرد معتاد دچار مسمومیت با مواد مخدر شده است:
- درد قفسه سینه
گشاد شدن مردمک
مشکلات تنفسی شدید
عدم تعادل هنگام راه رفتن
صدای خرخر از گلو حاکی از بسته شدن مجاری تنفس است
تب بالا
رفتارهای پرخاشگرانه با خشونت
تهوع و استفراغ
کبودی لب یا انگشتان
پارانویا
تشنج یا رعشه
بی قراری
صرع
مرگ
بیهوشی
واکنش نشان ندادن نسبت به رفتارها
سخن پایانی
مصرف مواد و مسمومیت با مواد مخدر آن چیزی نیست که بتوان از آن به راحتی گذر کرد. امروز بسیاری از نوجوانان و نوجوانان در معرض استفاده از این مواد خطرناک قرار دارند، لذا لازم است تا با آگاهی از این موضوع، آنها را از این بلای خانمان سوز رهایی دهید. همچنین در صورت بروز مسمومیت با مواد مخدر، حتما آرامش خود را حفظ کرده و فورا با اورژانس تماس حاصل نمایید تا از بروز حوادث جدیتر، جلوگیری نمایید.
کامنت